Ah, sfântul Black Friday! Când lumea vânează oferte care mai de care, mai ales părinții care pregătesc cadourile de sărbători.
Se pare că Ubisoft ne surprinde în perioada asta cu un nou titlu – Assassin’s Creed: Nexus, ce nu a avut parte de prea multă promovare.
În noul joc din seria Assassin’s Creed, jucăm din perspectiva first person, fiind vorba de un titlu exclusiv platformelor VR.
Deci pregătiți-vă Ochelarii Virtuali și ...
Animus Initializing … 82%
Animus Initializing … Complete.
Bine ai venit în Animus … pe bune!
Narațiunea din AC: Nexus ne oferă trei campanii istorice din timeline-uri diferite, cu protagoniști diferiți în fiecare poveste din joc.
Așadar, îi avem pe următorii eroi asasini:
- Ezio Auditore da Firenze în Italia renascentistă, cu o acțiune ce are loc la o perioadă de 2 ani după evenimentele din AC: Brotherhood;
- Kassandra în Grecia Antică, cu acțiunea la distanță de 20 de ani după Bătălia de la Amphipolis;
- Connor Kenway cu acțiunea ce are loc în Boston și Newport.
Dacă sunteți familiari cu seria Assassin’s Creed și v-au plăcut primele titluri, atunci pariez că și în cazul vostru, Ezio Auditore va fi primul erou asasin pe care îl alegeți pentru a vă începe aventura virtuală.
Acum că am ales protagonistul, putem să trecem direct la recalibrarea avatarului, lucru obișnuit în cazul jocurilor VR și foarte necesar în cazul în care dorești să te bucuri la maxim de mecanicele parkour din joc. Acestea reprezintă o adevărată delectare și face jocul să fie super-distractiv. Jocul m-a făcut să-mi amintesc cu drag de vremurile când ieșeam în oraș și practiam parkour-ul pe bune… oh, the good old times. Un alt aspect distractiv și bine implementat în AC: Nexus, este trasul cu arcul sau aruncatul cuțitelor. Cel puțin pentru mine, combinația de parkour și combat-ul de la distanță face din Nexus un joc ce merită încercat.
Nexus se dorește a fi un joc de tip Sandbox destul de generos, cu multe tipuri de challenges și colectibles. Avem mini joculețe cu scopul de a ne oferi lecții de istorie, challenge-uri în care trebuie să parcurgi cu succes trasee de parkour și trasul la țină cu arcul. Jocul încearcă să profite de cele mai populare mecanici specifice mediului VR și să le fructifice prin specificul tematicei Assassin’s Creed.
Din păcate, explorarea nu prea este cine știe ce din punct de vedere al impactului vizual. Nu pot să spun că grafica m-a dat pe spate în vreun fel, dar vina cade pe limitările tehnice ale device-ului folosit de mine, Meta Quest 2, ce face ca universul Nexus să pară că provine dintr-o eră de tranziție dintre celebrul PlayStation 2 și PlayStation 3. Totuși, dacă sunteți fericiții posesori ai unui Meta Quest 3, atunci nu mai aveți motive de îngrijorare. Totul ar trebui să ruleze și să se vadă așa cum au intenționat developerii de la Ubisoft.
La capitolul sunet, jocul stă foarte bine. Imersiunea sonoră fiind una de calitate. Ce m-a deranjat în orele de joacă a fost sound track-ul, care a devenit destul de repede plictisitor din lipsa diversității. Noroc că muzica se schimbă atunci când începi o poveste nouă dintr-o altă perioadă istorică. Chiar dacă muzica nu m-a impresionat, totuși, pe partea de mecanică stealth, suntele pașilor ajută enorm la facilitatrea unei imersiuni bune, mai ales când execuți acțiunile de tip assassin cu faimosul hidden blade. Jos pălăria pentru gameplay-ul stealth!
Chiar dacă nu obișnuiesc să mă joc foarte des pe VR, în cazul de față am ales să încep jocul la dificultatea medie (Normal). La prima vedere ai spune că Nexus este destul de complex și poate fi puțin intimidant, dar learning curve-ul este foarte permisiv și te familiarizezi destul de repede cu butoanele și schema de control, ceea ce reprezintă cu siguranță un plus. Jocul stă bine și la capitolul accesibilitate, fiind foarte intuitiv și ușor de manevrat de îndată ce te obișnuiești cu stilul de gameplay.
Combat-ul din AC: Nexus aș spune că este un fel de hibrid ce combină lupta real-time cu cea tun-based. Cum așa!? Simplu, atunci când inițializezi o luptă nu poți ataca încontinuu, ci după prima ta mișcare trebuie să aștepți să te atace inamicul. În timp ce acesta te atacă poți să sincronizezi o acțiune de parry, dodge sau counter, iar dacă este realizată cu succes, atunci inamicul intră într-o stare vulnerabilă și astfel îl poți ataca din nou. În timpul unei lupte poți folosi și unele abilități precum un dash ce imobilizează adversarul pentru o scurtă perioadă. Ce am descris mai sus ține strict de un mod de joacă mai agresiv, dacă preferi să joci calea stealth de asasin adevărat, atunci nu ai de ce să-ți bați capul. Dacă nu ești interesat de combat, jocul îți oferă și interacțiuni cu mini joculețe / puzzle-uri.
Din punct de vedere tehnic, experiența AC: Nexus a fost flowless, fără bug-uri sau crash-uri. Știu că e normal ca jocurile să nu-ți creeze astfel de probleme, dar în ultimii ani vezi tot mai rar jocuri care să ruleze perfect fără necesitatea unui Day 01 Patch. Good job, Ubisoft! Singurul incovenient a fost nevoia de a recalibra controller-ul uneori deoarece avatarul meu pur si sinplu refuza să se mai prindă de marginile unui acoperiș sau obiect anume atunci când eram prins în sesiunile de parkour.
Dacă ai un device VR (sau plănuiești să-ți cumperi), ești fan Assassin’s Creed, iubești povestea ce a consacrat seria, vrei să descoperi noi intrigi sau completări referitoare la informații lipsă din univers, te pasionează parkour-ul și nimic altceva de la Mirror’s Edge încoace nu ți-a satisfăcut această poftă, ești pasionat de trasul cu arcul și de jocurile stealth, atunci cu siguranță, Asassin’s Creed: Nexus reprezintă o alegere bună pentru tine!
Pentru mine experiența unui joc Assassin’s Creed în realitatea virtuală este nouă și surprinzătoare. Nu este un joc perfect, dar a reușit să-mi ofere câteva ore bune (undeva la 15 ore) de entertainment de calitate. Pentru un joc VR, o experiență de 15 ore de butonat este mai mult decât suficientă. Poate că Assassin’s Creed: Nexus nu reușește să se ridice nivelul lui Half-Life: Alyx, dar a intrat cu siguranță pe lista celor mai bune jocuri din librăria platformei VR. Vă recomand să vă pregătiți ochelarii și să-i dați o șansă, nu veți fi dezamăgiți!
Nothing is true, everything is permitted.
Jucat pe: Meta Quest 2
Lansare: 16 Noiembrie 2023
Developer: Ubisoft Red Storm, Düsseldorf, Reflections,
Mumbai, Pune, Montreal, Belgrade și Berlin
Publisher: Ubisoft
Recenzie de Alex Mituchi