Unul dintre puținele jocuri care m-au făcut să plâng
Oamenii de la Nómada Studio nu mai au nevoie de vreo introducere. Deja ne-au capturat inimile cu GRIS, un puzzle platformer atmosferic care abordează subiecte destul de sensibile din sfera emoțională. Iar acum ne poartă într-o altă călătorie emoțională cu Neva. Jocul deja a câștigat premiul Games for Impact la ediția de anul trecut a The Game Awards. A primit recent premiul Annie Award for Outstanding Achievement for Character Animation in a Video Game. Iar în prezent este nominalizat pentru premiul Artistic Achievement în cadrul BAFTA Game Awards.
Mulțumită celor de la Devolver Digital, am ocazia să vă povestesc în detaliu de ce este atât de impresionant.
Neva înseamnă “zăpadă”
Jocul ne invită să explorăm o aventură despre ciclul natural al vieții. Vei începe să joci propriu-zis după ce vei fi lovit de o scenă introductivă care topește și inima celui mai crud barbar. Vei lua rolul lui Alba. Iar misiunea ta este să ai grijă de Neva, micul tău pui de lup magic, până ce crește. Neamul lui Neva are un scop important în a lupta împotriva întunericului ce corupe ținutul. Echipa formată din cele două protagoniste trebuie să lupte împotriva unor creaturi întunecate și malformate pentru a-și atinge destinația.
Jocul nu implică dialog tradițional. În schimb, Alba își va striga companionul “Neva” va vrea ca aceasta să o urmeze, să realizeze anumite acțiuni, sau doar să o mângâie. Apreciez enorm această simplitate în execuție. Actrița Cristina Peña reușește să transmită cu succes sentimente precum căldură, neliniște, iritare etc. în funcție de acțiunile lui Neva. Sunt impresionat de cât de multă emoție a putut exprima, având în vedere că a putut folosi doar un cuvânt.
Vorbim despre o călătorie inițiatică, de maturizare în adevăratul sens al cuvântului. Lumea se schimbă și evoluează. Evenimentele jocului încep vara și ne poartă prin toate anotimpurile. Iar Neva crește și devine mai puternică pe măsură ce fiecare anotimp trece. Un puiuț mic și speriat va deveni în curând ceva… mai mult. La început vei fi un gardian pentru ea: o vei hrăni, o vei ajuta să se cațăre, vei îndepărta obstacolele din calea ei. Dar nu va dura mult până ce va deveni o parteneră de nădejde. Atât în timpul luptelor, cât și în afara lor.
N-aș minți dacă aș spune că modul în care este manipulată camera jocului este responsabil de sentimentele prin care ne trece povestea. Unghiurile mai apropiate atunci când traversăm coridoare și spații înguste. Unghiurile mai largi atunci când alergăm prin zone vaste pentru a le admira. Să nu mai menționez tranzițiile subtile și graduale dintre cele două. Ele ne permit să experimentăm lumea ca și cum am fi acolo. Nu cred că am văzut până acum dezvoltatori care să utilizeze camera cu atâta măiestrie ca cei de la Nómada.
Frumusețea unui joc precum Neva este că nu cuibărește în sufletul tău mai mult decât trebuie. Este o aventură care vine la pachet cu un bagaj de emoții și acțiune. Și reușește să spună o poveste completă într-o manieră concisă. Îți va lua undeva la patru ore să termini povestea, conform HowLongToBeat.Com. Sau șase ore, dacă vânezi toate achievement-urile și conținutul extra. Mie mi-a luat undeva la opt ore. Dar nu m-am grăbit și am vrut să admir fiecare detaliu.
Acestea fiind spuse, există porțiuni din joc ce se simt goale sau în care trebuie să mergi foarte mult. Dezvoltatorii reușesc să te distragă de la acest lucru cu ajutorul peisajelor de poveste. Dar vor fi momente când vei simți că avansezi foarte încet.
Vânătoarea după obiecte de colecție și trofee nu este foarte dificilă. Dar simt că uneori sabotează flow-ul natural al jocului. Neva este o aventură atmosferică lineară la bază. Și nu sunt mare fan atunci când căutatul secretelor strică imersiunea.
Pe de altă parte, acest aspect nu te va deranja dacă vrei doar să joci de dragul poveștii. Obiectele de colecție și secretele nu impactează evenimentele din joc. Doar deblochează sau nu trofee pe platforma pe care joci.
Te afli unde între “TREBUIE SĂ STRÂNG TOTUL!”, ca mine, și “Hai să ne distrăm”? Atunci poți parcurge jocul natural de dragul poveștii. Apoi te poți întoarce în fiecare zonă pentru a găsi ce ai omis. Obiectele pe care le strângi vor rămâne colectate și nu trebuie să reiei nivelele de la zero. Mai ajută și că sunt puncte de unde poți salva și relua jocul în cadrul fiecărui capitol/anotimp.
La final de zi, Neva, va fi o experiență profund emoțională. Nu pot garanta că nu vei plânge. Pentru că eu am făcut-o la final de joc.
Un echilibru sănătos între acțiune, explorat și puzzle-uri
Prima întrebare pe care mulți prieteni mi-au adresat-o când le-am recomandat Neva a fost: “Include și combat?”. Înțeleg perfect ce vor să spună. Dacă ar trebui să reformulez, ceea ce acei oameni m-au întrebat este: “Jocul ăsta mă va captiva?”. Răspunsul la ambele este afirmativ.
Mecanicile legate de luptă încep foarte simplu. Alba are acces la o sabie și trei puncte de viață, precum și sărituri normale și eschive. Secvența de atac este formată din trei lovituri de sabie fluide și satisfăcătoare. Pe deasupra, recuperezi din vitalitate atunci când atacurile conectează. Fiecare punct de viață este reprezentat de o floare cu șase petale. Fiecare lovitură de sabie care nimerește recuperează o petală. Dacă ești lovit, pierzi o întreagă floare și petalele dintr-un incompletă. De exemplu, să zicem că ai două flori și trei petale din a treia. Vei pierde o floare și trei petale dacă ești lovit în acest moment. Inamicii au și damage pe bază de contact. Așa că nu te sfătuiesc să-i iei la îmbrățișat când ești lângă ei.
Dar acesta este doar modul în care vei lupta în primul capitol, la început. După cum am menționat, Neva va crește pe măsură ce trece timpul. Acest aspect îi va conferi noi abilități care îi va permite să lupte alături de tine. Să nu mai menționez că aceste noi abilități vor fi folosite pentru a rezolva puzzle-uri. Dacă e să punem totul cap la cap, vei avea parte de o experiență fresh când dai piept cu inamicii din fiecare capitol.
Inamicii au parte de un trend similar. Primii pe care îi vei înfrunta sunt simpli și predictibili. Apoi devin mai creativi în materie de design și comportament. Vei da și de câțiva boși care sunt mai mult niște puzzle-uri umblătoare. Cheia este să le recunoști tiparele și să acționezi în consecință. Nu vor fi extrem de dificil de înfrânt. Asta dacă nu te arunci înainte fără niciun fel de plan.
Având în vedere durata jocului, există suficienți inamici și abilități care să te mențină captivat. Timpul scurt de care ai nevoie să termini jocul este și motivul pentru care sunt mai secretos legat de abilități și inamici. E mai bine să le experimentezi pe cont propriu.
Cu toate acestea, detaliile despre care am vorbit până acum se aplică pentru Adventure Mode. Poți opta la fel de ușor pentru Story Mode ca să te bucuri de poveste. Acest mod elimină abilitatea de a muri și simplifică puzzle-urile. Jocul este single-player până la urmă. Bucură-te de el în modul în care îți place.
Vei da și de puzzle-uri create ingenios. Unele îți vor cere să faci puțină gimnastică mentală. Altele vor avea un truc ascuns. Fără să vă dau spoilere, mecanica mea preferată ține de suprafețele care reflectă din timpul iernii. Există o mini-secțiune din acest capitol în care inamicii și platformele sunt aparent invizibile. Dar există terenuri sau pereți în care îi poți vedea. A fost un exercițiu de coordonare distractiv.
Poți la fel de bine și să elimini aceste puzzle-uri în Story Mode dacă nu îți plac.
Nu e sfârșitul lumii dacă ești lovit în timpul luptelor sau când rezolvi un puzzle. Există suficiente puncte îți poți reseta HP-ul și unde poți salva progresul de-a lungul nivelelor.
Am menționat obiecte de colecție și secrete când am vorbit despre poveste. Vei da de cele mai multe natural și vei debloca trofeele legate de ele. Dar există și câteva sunt ceva mai obscure. Totuși, există o evidență a fiecăruia pentru capitole, în meniul din care le selectezi. Iar oamenii de pe YouTube au deja ghiduri pentru cele pe care nu le poți găsi pe cont propriu.
A fost implementată și o serie de opțiuni de accesibilitate după două luni de la lansarea jocului. Prima dintre ele reduce transparența și crește vizibilitatea textelor pentru tutoriale. Celelalte includ:
- un indicator vizual atunci când Neva latră pentru persoanele cu auz deficitar;
- opțiunea de a o face pe Alba vizibilă chiar și când obiectele din prim-plan o acoperă;
- opțiunea de a face puzzle-urile cu platforme mai ușoare.
Dacă e să punem toate detaliile cap la cap, gameplay-ul din Neva este mărturia vie că simplitatea nu este plictisitoare. Este mai mult mai important să folosești mecanici ușor de înțeles pentru a crea o experiență plăcută pentru jucători.
Van Gogh a făcut o călătorie în minimalism. Iar Bach la luat la o plimbare pe aleea atmosferică
Direcția artistică din Neva demonstrează că mai puțin înseamnă mai mult. Personajele și mediul sunt desenate folosind un număr precis de detalii și culori. Echilibrul în materie de contrast face fiecare element ușor de distins. Iar restul magiei vine din utilizarea deșteaptă a luminilor, ceții și a altor efecte speciale. Și mai important, această estetică este prietenoasă cu ochiul. Poți fi pe pace dacă ești o persoană cu fotosensibilitate ridicată ca mine.
Dar toate aceste elemente grafice nu ar însemna nimic fără utilizarea potrivită a camerei. Am spus-o înainte. O voi spune din nou. Oamenii aceștia nu au creat doar o lume de joc extraordinară. Au știut și cum să o prezinte în cel mai bun mod posibil. Câte un cadru apropiat. Câte un cadru îndepărtat. Chiar și efectul subtil de zoom in atunci când te lupți își are scopul – să te implice ca jucător.
Muzica știe cum să te atragă în timp ce explorezi sau rezolvi puzzle-uri. Dar știe și cum să te împingă la acțiune atunci când trebuie să-ți înfrunți inamicii. Este atmosferică. Este încurajatoare. Și îți trimite fiori pe șira spinării la fiecare clapă de pian apăsată… la fiecare arcuș de vioară…
Dar nu ar trebui să fie o surpriză. Trupa celor de la Berlinist este responsabilă pentru muzica din joc. Sunt aceiași oameni care au lucrat la primul lor joc, GRIS. Și aceiași oameni care au lucrat la Worldless, un alt RPG de succes din Spania.
Combinația de vizualuri și muzică va face un adult să plângă precum un copil. Pot spune asta mândru, din propria experiență. Ascult soundtrack-ul în timp ce scriu acest review. Și nu pot să nu fiu podidit de emoții.
Verdict Final
Aș subestima Neva dacă aș spune că este doar impresionant, având în vedere munca celor de la Nómada Studio. Au reușit să scrie și să spună o poveste plină de emoție folosind un singur cuvânt din partea personajului principal. Au creat secvențe de gameplay echilibrate ca explorare, acțiune și puzzle-uri. Au venit cu o direcție artistică ce spune atât de multe folosind atât de puține elemente. Iar compozitorii și artiștii mi-au făcut pielea de găină cu reprezentațiile lor. Doar câteva detalii opresc jocul din a fi perfect: nevoia de a căuta secrete și obiecte de colecție care sabotează imersiunea; și cele câteva momente în care simți că rătăcești mai mult decât ar trebui.
Sunt în conflict dacă să îi ofer un 9.5 sau un 9. Așa că voi face alegerea înțeleaptă de a-i da 9.25/10. Este o capodoperă pe care o recomand cu drag. Și merită fiecare bănuț de aur pe care îl investiți.
Puteți lua jocul la preț de $19,99 pe toate platformele majore precum Steam, PlayStation, Xbox și Switch. Și îl puteți găsi frecvente redus la $15,99 în timpul vânzărilor săptămânale sau de sezon de pe Steam. Este unul dintre acele jocuri ce te face să experimentezi în câteva ore ceea ce unele jocuri nu reușesc după zeci de ore. De aceea aș spune că ambele prețuri sunt la fel de valide.
Atât din partea mea pentru azi. Merci că ați citit. Și să ne vedem cu bine la un nou review.
Jucat pe: PC
Lansat: 15 octombrie 2024
Developer: Nómada Studio
Publisher: Devolver Digital

Recenzie de Constantin Dumitru
Good article 🙂