Skynet vine peste noi, fraților!
Lucrurile stau cam așa: am văzut ReSetna într-un indie showcase. Mi s-a părut un Action Platformer interesant. Am vorbit cu oamenii de la Today’s Games Studio – un nou dezvoltator indie din Croația. Iar oamenii au fost drăguți, simpatici și mi-au oferit o copie de review pentru primul lor joc. Așa că voi proceda ca orice critic respectabil și le voi lua jocul la bani mărunți.
Oamenii care au lucrat la acest proiect au jocuri precum Serious Sam, Talos Principle sau League of Legends în spate. Acum să vedem ce a rezultat de pe urma echipei formată din aceste talente.
Poveste 417
Nu știi la ce se referă 417? Poți verifica aici o listă de coduri HTTP ca să înțelegi. Voi face referire la ele de-a lungul fiecărui subtitlu. Vorbim despre un joc ce include roboți și programare până la urmă. Trebuia să le folosesc.
În ReSetna iei rolul lui… evident, ReSetna. Aceasta este un robot inteligent care a fost construit pentru a elimina un virus care afectează majoritatea populației de roboți și o face ostilă. Te vei aventura de-a lungul a șapte regiuni. Vei întâlni câteva personaje interesante. Și cam atât vă pot spune despre poveste fără să vă dau spoilere.
De fapt, asta este tot ce vei înțelege dacă vei parcurge jocul fără să citești ce scrie în codex. Acolo vei găsi tot contextul de care ai nevoie. De acolo vei înțelege ce se întâmplă cu adevărat. Iar restul personajelor pe care le întâlnești oferă foarte puține informații legate de poveste. Undeva spre deloc.
Dacă mă întrebați pe mine, nu văd o problemă în a folosi text și un codex pentru a spune povestea. Exceptând faptul că aici nu avem un joc visual novel sau text-based adventure. Vorbim în mare parte despre un Action Adventure Platformer. Minima mea așteptare este să înțeleg imaginea de ansamblu după ce interacționez cu personajele. Iar restul informațiilor ar trebui să adauge mai mult la un context deja stabilit.
Aș spune că niciunul dintre roboții întâlniți nu m-a marcat în vreun fel. Ei joacă mai mult rolul unor negustori sau îți oferă misiuni. Îți mai oferă ocazional o firmitură de poveste. Nu le-am simțit prezența sau relevanța de cele mai multe ori.
ReSetna este o experiență destul de concisă. Dezvoltatorii au menționat că jocul a fost construit pentru undeva la 20+ ore de gameplay. Eu l-am terminat în zece. Asta cu tot cu găsit fiecare obiect de colecție și finalizat fiecare misiune. Dar n-o să vă mint, le-am cerut oamenilor o hartă ca să găsesc ultimele două obiecte de colecție care îmi stăteau pe creier. Dar vom vorbi despre asta mai încolo.
Misiunile principale și secundare sunt ușor de dus la capăt. Iar obiectivele lor sunt marcate în 99% din cazuri pe hartă. Doar două misiuni secundare nu îndeplinesc acest criteriu. Dar are sens, deoarece scopul acelora este de a explora.
În ultimul update au adăugat și recompense la final de misiuni. Voi vorbi mai pe larg despre acest lucru în secțiunea de gameplay.
Pe scurt, ReSetna spune o poveste interesantă… dacă ai răbdare să citești tot codexul și să pui informația cap la cap. Nu pot spune că vei înțelege mare lucru dacă explorezi și interacționezi cu ceilalți roboți. Să nu mai menționez că aceștia vor fi foarte invizibili și irelevanți.
Gameplay 200
La ce te poți aștepta pe partea de gameplay? În primul rând, arme. Vei avea acces la trei tipuri:
- Topoare – arme rapide care te ajută să manevrezi câmpul de luptă cu ușurință;
- Săbii – arme echilibrate din punctul de vedere al damage-ului și vitezei de atac;
- Naginata – o armă mai lentă decât săbiile, dar care produce daune mai serioase.
Vei primi topoarele încă de la început. Le vei putea cumpăra pe celelalte două pe măsură ce progresezi și găsești resursele necesare pentru a le cumpăra. Le vei putea schimba liber folosind butoanele stânga și dreapta de pe D-pad. Eu mai mereu prefer să folosesc o singură armă. Așa că m-am ținut de fiecare armă în momentul în care am deblocat-o.
Fiecare armă vine cu un atac special pe care îl poți executa dacă apeși butonul de atac în timp ce te miști în jos. Dar nu-l vei putea spama la infinit. Va trebui să aștepți o perioadă ca să se încarce. Veți mai executa și un atac care o lansează pe ReSetna înainte dacă țineți butonul de atac apăsat o perioadă. Nu trebuie să aștepți după acesta ca să se reîncarce. Dar va fi mai dificil de folosit, deoarece vei fi vulnerabil cât timp îl pregătești. Iar dacă ataci în aer și te miști în direcția inamicilor vei realiza o piruetă cu tot cu arme.
Am încercat toate armele înainte și după cel mai recent patch, care a adăugat îmbunătățiri semnificative jocului. Una dintre acestea este o mișcare mai fluidă în timpul luptelor. Armele obișnuiau să inducă mișcări lente și robotice (pun intended) înainte. Dar setul lor de mișcări a fost îmbunătățit major. Acum asigură timpi mai buni de răspuns și mișcări mai naturale.
O altă unealtă ofensivă din arsenalul tău sunt hack-urile. Acestea pot imobiliza inamicii o perioadă, pot exploda un singur inamic, sau pot crea o explozie ce se împrăștie la fiecare inamic aflat în apropiere ca un virus. Am optat pentru explozia virală imediat ce am deblocat-o. Dar poți alege orice hack care se potrivește cu stilul tău de joc.
Vei mai întâlni și elemente de tip Metroidvania, cum ar fi abilități de traversare pentru a debloca noi zone. Probabil ați realizat că am zis “elemente de tip Metroidvania”. Dar nu am spus că ReSetna este un Metroidvania. Modul în care vei parcurge jocul este în mare parte liniar. Intri într-o zonă. Găsești o nouă abilitate natural. Treci la zona următoare. Backtracking-ul este minim și vei avea foarte puține motive pentru a revizita regiunile deja descoperite.
Harta de joc se extinde și ea pe măsură ce povestea avansează. Vei găsi cinci carduri de acces după o serie de evenimente importante. Acestea îți vor permite să intre în câteva zone și camere inaccesibile anterior.
Abilitățile care îți vor face viața mai ușoară sunt:
- Dash și parry, disponibile de la început. Am parat foarte rar atacuri datorită vitezei la care se desfășoară luptele. Mai degrabă am legat dash după dash în timp ce împărțeam moarte inamicilor ca pe bomboane.
- Clasicul double jump pentru platforme mai înalte.
- Posibilitatea de dash în timp ce te afli în aer. Un singur astfel de dash te poartă departe în acest joc.
- Posibilitatea de a te cățăra pe anumite ziduri, de a le escalada sau de a te coborî pe ele, precum și opțiunea să te lansezi de pe ele.
- Abilitatea de a te agăța de anumite puncte de energie pentru a te lansa și a trece peste hăuri.
Ce este interesant legat de arme, hack-uri și abilități? Faptul că le poți altera comportamentul folosind sistemul de Chip-uri. Acestea sunt upgrade-uri pe care le poți introduce într-o grilă în stil Tetris pentru a o îmbunătăți pe ReSetna. Această grilă va avea dimensiuni reduse la început și va trebui să alegi înțelept ce vrei să echipezi. Dar vei avea posibilitatea să o extinzi și să adaugi mai multe Chip-uri pe viitor. Poți crea și cinci preset-uri diferite. Dezavantajul este că poți echipa orice Chip într-unul singur. Să zicem că vrei un Chip care îți oferă HP bonus în două preset-uri – nu este posibil.
Imaginea pe care o vezi mai sus este din patch-ul curent, cu o interfață vizuală îmbunătățită. Acum poți vedea un triunghi de bronz, argint sau aur în colțul fiecărui Chip. Acest lucru indică eficiența acestuia. Bronze sau o singură stea indică cel mai slab efect. Gold sau trei stele indică cel mai puternic efect. Totul depinde de câte Chip-uri de aceeași culoare îl înconjoară.
Cu toate acestea, nu este mereu distractiv să navighezi acest meniu. Fiecare Chip va fi plasat automat în grilă, fără să-i poți alege poziția manual. Apoi cursorul va fi trimis înapoi în zona de inventar pentru a selecta un altul. Recomand să le mutați în interiorul grilei folosind D-pad-ul, nu stick-ul stâng, dacă folosiți un controller. Acest lucru va ușura vizibil navigarea. Să nu mai menționez că stick-ul stâng va avea parte de glitch-uri frecvent în acest meniu. Pe scurt, D-pad-ul este prietenul tău.
Inamicii ar trebui să fie destul de variați în teorie: 29 de tipuri diferite de roboți. Iar asta fără cei șase boși. În practică, am dat des de aceeași patru inamici reciclați frecvent chiar și în regiuni noi.
Nu sunt foarte dificil de înfrânt. Îi poți da gata rapid folosind o secvență de atac special, atac încărcat și hack-ul din dotare. Comportamentul lor a devenit puțin mai interesant după ultimul patch. Dar nu a fost ceva ieșit din comun.
Să fiu sincer, m-am luptat cu ei foarte mult la început și la final de joc. La început, deoarece am vrut să strâng multe resurse din timp. Dar se pare că jocul este atât de generos încât nu a fost necesar. Putem găsi multe cufere cu resurse plasate în joc.
Atunci de ce am luptat mult pe final? Pentru că n-a fost necesar să înfrunt inamicii mare parte din joc. Dacă nu era vorba de vreo arenă obligatorie, care să-mi blocheze progresul, nu m-am atins de ei. Puteam foarte simplu să eschive, sar sau să folosesc restul abilităților pentru a colecta ce aveam nevoie din camere. Și nici nu mă entuziasma ideea de a distruge aceeași inamici din nou și din nou. Am curățat toate regiunile după am deblocat toate abilitățile și cam asta a fost. Pe scurt, poți face din joc un walking simulator dacă îți dorești.
Singura dificultate pe care o pot genera boșii este dacă vrei să obții un trofeu. Mai exact, trofeul pentru că ai înfrânt un boss fără să iei damage. Sfatul meu este să faci acest lucru cu primul pe care îl întâlnești, deoarece are comportamentul cel mai predictibil. Exceptând acest lucru, boșii sunt bureți de HP care așteaptă să bați în ei până nu mai mișcă. Mereu încerc această abordare în jocuri. Îmi permite să verific dacă oferă o provocare. Sau dacă sunt puși acolo de bibelouri. Iar pentru ReSetna se pare că n-a trebuit să învăț vreun tipar de atac. Voi menționa și că lupta împotriva ultimului dintre ei este o explozie de efecte vizuale, inamici, și muzică la volum maxim. Acesta este singurul lucru care a făcut-o dificilă.
Ritmul în care avansezi în joc pare inconsistent de fel. Vei avea acces la majoritatea upgrade-urilor până ce te vei confrunta cu al doilea boss. Iar asta nu simplifică peste măsură doar acea luptă, ci trivializează și restul jocului. Dacă mi se permite un sfat, aș schimba această abordare cu una care plasează luptele cu boșii ca skill check. De exemplu, să dai piept cu un boss care îți testează abilitatea de a folosi air dash după ce l-ai deblocat. Jocurile de tip Metroidvania sunt un exemplu bun de urmat în acest sens.
Dar aceasta ar rezolva doar una dintre probleme. Chip-urile oferă un avantaj enorm și te cară de-a lungul jocului. Le-aș ajusta pentru a diminua acest avantaj. Nu spun că nu-i bine să fii OP. Ce vreau să spun este că ar trebui să simți că ai obținut acel nivel de putere.
Mai primești și trei injecții care repară personajul principal. Acestea se reînnoiesc la fiecare check point. Poți avea un maxim de șase astfel de injecții.
Să vă zic despre pin-uri pentru hartă? Hai, că vă zic! Dragele mele pin-uri sunt prezente și în acest joc. Ai la dispoziție douăzeci și sunt numite Custom Tags – le poți plasa oriunde vrei. Mai sunt încă zece pe care le poți plasa la poziția unde se află ReSetna. Acestea se numesc Shards și sunt mai speciale. Vei vedea o poză cu zona în care le-ai plasat dacă le selectezi. Acestea sunt două alegeri interesante. Dar se simt învechite și limitative. De ce să nu avem acces la un număr infinit de pin-uri care ne permit să vedem ce se întâmplă în zona respectivă? Am mai văzut această abordare în alte jocuri. Și cred că și-ar avea locul și aici.
Am mai dat și de bug-uri când puteam plasa Custom Tags doar în camera în care mă aflam. A trebuit să restartez de câteva ori când am pățit asta. Acest aspect și faptul că avem un număr limitat de pin-uri m-a încurajat să nu le folosesc. În schimb, mi-am propus să avansez până dau de un blocaj. Iar apoi să mă întorc la fiecare regiune ca să colectez ce am pierdut. Se pare că această abordare a fost cea corectă.
O altă îmbunătățire pentru hartă ar fi să putem vedea numele regiunii unde se află cursorul. Da, sunt colorate diferit. Dar nu m-ar deranja să știu cum se numesc în eventualitatea în care voi avea misiuni acolo. Din fericire, cele mai multe obiective ale misiunilor sunt marcate pe hartă.
Avem o împărțire decentă de puncte de teleportare. Le putem folosi și pentru a salva, precum și pentru a recupera HP-ul lipsă și injecțiile. În plus, vei găsi câte unul înainte de fiecare boss.
În ReSetna vei avea acces la o resursă principală și multe alte resurse secundare pe care va trebui să le strângi pentru a cumpăra iteme și upgrade-uri. Cea de-a doua categorie nu pică de la anumite tipuri de inamici. În schimb, este legată de regiunile în care îi înfrângi pentru a obține un anumit tip de material. Dar nu trebuie să vă bateți prea mult capul. Veți găsi suficiente materiale. Eu însumi am terminat jocul cu un surplus considerabil.
Există o singură penalizare atunci când mori – ești spawnat la ultimul Teleporter unde ai salvat jocul. În rest, vei păstra tot ce ai strâns în inventar. Ceea ce mă face să întreb: De ce nu ne putem teleporta liber către aceste check point-uri? Am avut momente în care am lăsat inamicii să o distrugă pe ReSetna exact pentru acest scop. Ce pot spune? De ce să te deplasezi o grămadă când poți fi respawnat mai rapid în acest fel?
Aici sunt comentariile mele finale legate de gameplay:
- Nu există foarte multe opțiuni pe partea de accesibilitate. Poți ajusta dimensiunea mini-map-ului. Poți debifa opțiunea de Screen Shake. Și există semnale sonore atunci când intri într-o cameră unde există un Teleporter. Acestea din urmă ar trebui să fie utile pentru persoanele cu deficite de vedere.
- Inamicii încep să strălucească într-un mod specific atunci când se pregătesc să contraatace. Acest lucru te ajută dacă vrei să parezi. Iar în ultimul update au introdus un semnal vizual ca să te sincronizezi mai bine. Dar din nou, opțiunea de parry nu este necesară mai deloc. Poți scăpa basma curată dacă ești agresive cu eschivele.
- Am întâlnit frecvent ecrane complet negre atunci când treceam dintr-o cameră în alta. Uneori puteam auzi sunetele inamicilor care mă atacă. Dar nu puteam răspunde până ce jocul termina de încărcat zona.
- Într-un mod similar, au existat momente în care inamicii erau spawnați fix lângă mine când intram într-o cameră. Am primit câteva lovituri sub centură de la ei din această cauză.
- Inamicii care zboară obișnuiau să fie extrem de agasanți. Zburau tot mai sus în timp ce trăgeau în tine și erau foarte dificil de lovit. Au remediat acest comportament în cele din urmă. Mai poți folosi și atacuri la distanță contra lor.
- Mai poți da și de situații în care sunt prea mulți inamici într-un spațiu foarte restrâns.
- Puzzle-urile cu platforme sunt foarte bine executate. Se află în acel punct ideal de provocare pe care vrei s-o depășești pentru a obține recompense. Dar sunt suficient de balansate încât să nu-ți smulgi părul din cap dacă nu reușești din prima. Sunt pur și simplu cinstite și nu te vor frustra.
- Chiar dacă au adăugat recompense pentru misiunile principale și cele secundare… nu prea le văd rostul. Pot confirma că am avut mai mult decât suficiente resurse până am terminat jocul. Și nu am simțit că mi-ar lipsi ceva.
- Noul update a introdus și inamici atașați de pereți de-a lungul coridoarelor verticale. Acestea erau goale înainte. Iar acum ești încurajat să interacționezi cu ceva și nu doar să te plimbi.
- Dacă tot vorbim despre “atașat de pereți”, au fost câteva momente în care personajul meu s-a blocat după ce a sărit într-un zid. Sau situații în care rămânea blocat în aer. Un restart rezolvă aceste probleme.
Grafică și sunet 218
Direcția artistică în ReSetna este înclină vizibil spre zona sci-fi. Gândește-te la tot ce ai visa să găsești într-o navă extraterestră high-tech – cam asta este atmosfera. Dar mai sunt și regiuni care adaugă elemente organice precum acid. Sau regiuni în care dai de minerale. Nu totul arată curat și imaculat. Sunt semne de rugină, descompunere și o lume care moare încet. Mai poți observa și roboței care își văd de treabă în background sau în prim plan. Chiar dacă unele texturi arată puțin blurate sau neșlefuite, grafica reușește să transmită mesajul dorit.
Un aspect care mi-a plăcut enorm este cât de bine sunt executate modelele 2.5D. Menționez asta pentru că am dat de multe jocuri 2.5D în care texturile și design-ul arătau de parcă erau create cu AI sau foarte rău – în special pentru inamici. ReSetna câștigă la acest aspect.
Muzica tinde spre sci-fi, sunete atmosferice și stranii. Efectele de sunet în timpul luptelor, explorării și atunci când folosim abilitățile sunt bune. ReSetna obișnuia să scoată sunete mecanice iritante la fiecare pas. Dar acest aspect a fost rezolvat ulterior.
Cu toate acestea, există o problemă cu muzica din timpul luptelor cu boșii. Volumul crește de la un nivel normal la “Concert Slipknot” în câteva secunde. Am avut plângeri și din partea oamenilor când făceam stream, deoarece nu mă puteau auzi din cauza muzicii. E trist, având în vedere că Master Volume-ul este destul de decent și nu trebuie redus prea mult – aspect pe care nu îl întâlnești în majoritatea jocurilor.
Verdict Final
ReSetna oferă o experiență pozitivă în ceea ce privește fluiditatea în luptă. Chiar dacă numărul de arme este limitat, sistemul de Chip-uri adaugă flexibilitate și opțiunea de a-ți personaliza stilul de joc. Sistemul de Chip-uri în sine este o abordare destul de unică pentru a-ți modifica personajul. Abundența de resurse pe care le poți strânge doar jucând și deschizând cufere este un alt aspect pozitiv. Aceasta elimină necesitatea de a farma. Puzzle-urile sunt foarte bine construite și nu te vor frustra. Iar mediile și personajele sunt șlefuite și se potrivesc cu tema jocului.
Din păcate, există lipsuri în alte zone. Povestea și personajele sunt insignifiante. Misiunile principale și cele secundare se rezumă la “du-te acolo, strânge aia, întoarce-te”, fără prea multe evenimente interesante. Chiar dacă combatul se simte fain și fluid, lipsa de varietate a inamicilor reduce din distracție. Poți evita majoritatea luptelor fără să fii penalizat pe parte de resurse. Boșii sunt bureți de HP. Harta ar putea beneficia de îmbunătățiri. Și aș aprecia dacă ar introduce o mecanică pe final de joc care să ne permită să strângem restul obiectelor de colecție pe care le-am omis. Sunt multe modalități în care pot face acest lucru: să coloreze conturul camerelor unde am descoperit totul, să existe un semnal sonor când ne apropiem de un secret etc. În plus, te vei lovi de glitch-uri frecvent. Sau va trebui să experimentezi ecrane întunecate până ce jocul termină de încărcat zonele.
Dacă e să le punem pe toate cap la cap, cred că ReSetna ar fi fost un Action Platformer cu elemente de Metroidvania foarte bun pentru perioada 2000-2010. Din păcate, piața a setat deja așteptări ridicate pentru genul acesta de joc. Iar jocul de față se simte ca acea persoană care a ajuns la petrecere după ce majoritatea invitaților principali au plecat.
Am vrut să-i dau un rating undeva între 5 și 6/10 atunci când am terminat jocul. Dar update-ul recent pentru gameplay m-a convins că merită un 6/10 solid.
Îl poți cumpăra pe toate platformele importante pentru 19,50€. Dar aș spune că un preț mai cinstit pentru experiența oferită este 10€. Norocul face că acum costă 9,75€ pentru acest Steam Spring Sale.
Vreau și să aplaud efortul dezvoltatorilor și dorința lor de a îmbunătăți jocul pe baza feedback-ului de la comunitate. Cred că ce au învățat de pe urma experienței ReSetna este foarte valoros dacă vor decide să creeze un joc similar. Eu sper că o vor face și le țin pumnii.
În orice caz, cam atât din partea mea. Aveți grijă. Și să ne auzim cu bine la un nou review.
Jucat pe: PC
Lansat: 30 septembrie 2024
Developer: Today`s Games
Publisher: Module16

Recenzie de Constantin Dumitru